Theorie examens

Auto Theorie-examen reserveren

Het reserveren van je theorie-examen kun je zelf doen of het je rijschool laten doen. Als je het zelf aan wilt vragen doe je dat via www.cbr.nl.
Wat moet ik meenemen op de dag van het theorie-examen:
– Legitimatie: (paspoort,identiteitskaart)
– 1 pasfoto: (recht van voren met de juiste belichting)
Wat moet ik meenemen op de dag van het praktijkexamen :
– Theoriecertificaat. (is 1 jaar geldig, klik hier voor een afbeelding.)
– Eigen Verklaring. (formulier waarop staat hoe je lichamelijke en geestelijke gesteldheid
is. Je kunt deze verklaring krijgen via je rijschool, kosten zijn € 19,-. Klik hier voor een afbeelding.)
– Het zelfreflectieformulier, dit krijg je van de rijschool.
– Legitimatie.

Hoe gaat het vernieuwde auto theorie examen in z’n werk?

Voordat je aan het praktijkexamen kan deelnemen moet je eerst een theorie-examen doen. Tijdens het theorie-examen wordt getest of je op de hoogte bent van de verkeersregels. Dit wordt gedaan door middel van 50 vragen. Het grootste deel van deze vragen is te antwoorden met ja of nee, er zijn ook een aantal a/b/c vragen en een aantal open vragen. Bij de open vragen moet je bijvoorbeeld een snelheid in vullen. Het theorie-examen doe je met meerdere mensen tegelijk, je zit dan met een groep in een zaal. De vragen worden op een groot beeldscherm getoond. Nadat de vraag is gesteld, krijg je bedenktijd om deze te beantwoorden, de bedenktijd is per soort vraag verschillend. Nieuw in 2018 zijn de vragen met gevaarherkenning, de uitslag van deze vragen gelden niet mee in de einduitslag van je examen. Halverwege 2018 gaan deze vragen over het herkennen van gevaar wel meetellen.

Mocht je een vraag niet weten, gok dan altijd. Een vraag die je niet invult, wordt namelijk altijd fout gerekend. Als je alle 50 vragen hebt gehad moet je wachten op de uitslag. Zodra de uitslag bekend is wordt het eerst voorgelezen en vervolgens worden de papieren uitgedeeld. Helaas kan
je op het papiertje niet zien in welk onderdeel je eventueel een fout hebt gemaakt. Bij 6 fouten of minder ben je geslaagd, bij méér dan 6 fouten ben je gezakt. Als je geslaagd bent, krijg je een theoriecertificaat. Dit theoriecertificaat moet je goed bewaren want dit heb je weer nodig bij je praktijkexamen. Ben je het theoriecertificaat tóch kwijtgeraakt, dan kun je een tijdelijk bewijs opvragen bij het CBR.