Theorie examens

Auto theorie-examen reserveren

Wanneer je je auto theorie-examen wilt doen moet je eerst een reservering maken. Gelukkig is het proces vrij eenvoudig en kun je dit zelf regelen via de website van het CBR.

Zo reserveer je stap voor stap je theorie-examen:

  1. DigiD: Zorg ervoor dat je een DigiD hebt. Dit is noodzakelijk om in te loggen op de website van het CBR.
  2. Inloggen bij het CBR:Ga naar de CBR-website en log in met je DigiD. Hier vind je de optie om je theorie-examen te reserveren.
  3. Datum en locatie kiezen:Kies een datum en locatie die jou het beste uitkomen. Het CBR biedt verschillende locaties door heel Nederland, dus er is altijd wel een plek bij jou in de buurt.
  4. Examen kiezen:Kies het type examen dat je wilt afleggen. Naast het standaard theorie-examen, zijn er ook mogelijkheden voor een examen met extra tijd of een individueel begeleid examen. Bijvoorbeeld voor mensen met dyslexie of dyscalculie.
  5. Betaling:Betaal het examengeld online. Dit kan via iDEAL of een andere online betaalmethode.
  6. Bevestiging:Na de betaling ontvang je een bevestiging van je reservering. Bewaar deze goed, want je hebt de bevestiging nodig op de dag van het examen.

Zorg dat je op tijd je examen reserveert, want zeker in drukke perioden kunnen de plekken snel vollopen. Op de dag van je examen neem je een geldig identiteitsbewijs mee en je reserveringsnummer. Het reserveringsnummer vind je in de brief of e-mail die je hebt ontvangen als bevestiging van je afspraak.

Hoe gaat het vernieuwde auto theorie-examen in z’n werk?

Het auto theorie-examen heeft recentelijk enkele veranderingen ondergaan om het meer up-to-date en gebruiksvriendelijk te maken. Het theorie-examen nieuwe stijl wordt onderhand op alle CBR-locaties afgenomen.

Een groot verschil is dat het theorie-examen vroeger klassikaal werd afgenomen. Nu krijgt iedereen zijn eigen touch-screen scherm. En nog belangrijker: iedereen krijgt zijn eigen vragen en kan in zijn eigen tempo de vragen beantwoorden. Er loopt bovenin wel een balkje mee, maar die geldt voor je hele theorie-examen. Een uitzondering is het onderdeel gevaarherkenning: daar heb je wel maar 8 seconden per vraag om te antwoorden. Ook kun je hier de antwoorden niet meer aanpassen. Bij de andere onderdelen kan dit wel. Welke onderdelen je op je theorie-examen krijgt lees je hieronder.

Onderdelen van het examen

Het vernieuwde auto theorie-examen bestaat uit de volgende onderdelen:

Gevaarherkenning: Dit deel bestaat uit 25 vragen, waarvan je er minstens 13 goed moet hebben. Je krijgt situaties te zien en moet snel beoordelen wat de juiste actie is: remmen, snelheid minderen of niets doen.

Kennis: Dit gedeelte omvat 12 vragen over de verkeersregels. Je moet minimaal 10 vragen goed beantwoorden.

Inzicht: Dit deel bestaat uit 28 vragen die je inzicht in verkeerssituaties toetsen. Van deze 28 vragen moet je er minstens 25 goed hebben.

Het nieuwe examen bevat ook een verbeterde vraagstelling en meer verschillende antwoordmogelijkheden. Zo krijg je onder andere sleepvragen, single-sleepvragen, invulvragen, hotspotvragen, ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en multiple response vragen. Behoorlijk veel soorten vragen dus. De situaties en scenario’s die je voorgeschoteld krijgt zijn ook geüpdatet om beter aan te sluiten bij de moderne verkeerssituaties.

Al met al moet je je dus goed voorbereiden op drie onderdelen en veel verschillende soorten vragen. Helaas denken veel kandidaten iets te makkelijk over het examen en bereiden zich slecht voor. Hierdoor slaagt minder dan de helft van de kandidaten voor hun theorie-examen. Dat is erg jammer!

Door je goed voor te bereiden en te weten wat je kunt verwachten en verhoog je je kansen om het auto theorie-examen succesvol af te ronden. Dus zorg ervoor dat je goed leert voor je auto theorie, door bijvoorbeeld een theorieboek aan te schaffen of een videocursus. Ook zijn er veel websites te vinden waar je (gratis) kunt oefenen voor je auto theorie. Een tip van ons is Theorie.nl, zij bieden zowel uitlegvideo’s als oefenexamens.

Dus bereid je goed voor, reserveer op tijd en neem de juiste spullen mee naar je examen. Dan moet het goedkomen. Veel succes met je voorbereiding en op naar dat rijbewijs!