Motorolie 5W-30: 3 versies: 1 viscositeitsgraad

Motorolie wordt ingedeeld op basis van eigenschappen zoals de viscositeit oftewel stroperigheid en de prestatie bij extreme temperaturen. De ideale motorolie voor je auto blijft bij de hoogste temperatuur stabiel en is ook nog steeds voldoende vloeibaar bij koude. De viscositeitsgraad 5W-30 beslaat een groot temperatuurbereik en is daarom de meest gangbare in de auto-industrie.

Code

De W in de viscositeitscode betekent Winter; het getal ervoor geeft de viscositeit van de olie bij lage temperaturen aan en het getal erachter die bij hogere temperaturen, wanneer de motor draait. Anders gezegd: olie met winterviscositeit 5 is bij koude dunner dan bijvoorbeeld 10W-30. De warmteviscositeit 30 betekent dat olie bij hoge temperaturen dunner is dan 5W-50-olie.

Je zou zeggen dat dikkere olie onderdelen effectiever tegen onderlinge wrijving beschermt. Een auto start bij koude echter makkelijker wanneer de olie dunner is. Ook voert dunnere olie vuildeeltjes makkelijker af. De variant 5W-30 met zijn hogere hittebestendigheid is een goede keuze voor lange ritten, waarvoor de motor brandstof besparend moet functioneren en daardoor ook meer hittewerking ondergaat. Bovendien betekent lagere viscositeit minder belasting voor de oliepomp.

Merkproduct

Viscositeit is niet het enige, waarin olie verschilt. Bij de productie worden additieven toegevoegd, die de vloeistof geschikt maken voor een specifieke soort motor of een bepaald gebruik. We nemen drie 5W-30-versies van hetzelfde merk onder de loep.

 De afbeelding van Castrol-motorolie is afkomstig van de AUTODOC-website

CASTROL EDGE 5W-30 is geschikt voor benzine- en dieselauto’s. Dit type bevat vloeibaar titanium. De formule laat de structuur van de olie veranderen, zodat hij bij hoge belasting sterker wordt. Dit voorkomt het onbeschermde contact van metaal op metaal en reduceert frictie. De Dexos-specificatie van General Motors maakt hem geschikt voor de meeste gangbare automerken, waaronder VW en Mercedes-Benz.

CASTROL GTX draagt bij aan een langere levensduur voor de motor. Vooral wanneer de auto veel korte ritten maakt en niet volledig op temperatuur komt, bestaat een verhoogd risico van het dichtslibben van de oliekanalen in de motor. Dit product bestrijdt actief de vorming van drab. De olie is geschikt voor benzine- en dieselmotoren van tal van merken en wordt aanbevolen voor en door Renault.

CASTROL Magnatec is een synthetische olie, geleverd in een jerrycan van 4 liter. Stop/startsystemen en frequent stationair draaien, wachten bij stoplichten en rijden in files belasten de motoronderdelen. Deze olie legt een film met zelfherstellende eigenschappen om de onderdelen, die bescherming biedt tegen slijtage die optreedt als gevolg van het stop/startrijden. Het product is geschikt voor benzine- diesel- en hybridewagens, met name voor auto’s van Ford.