Financial- of operational leasen? De verschillen

Als ZZP’er ben je vaak onderweg. Om klussen binnen te halen zal je vaak bij potentiële klanten op bezoek gaan en wil je dus goed voor de dag komen. Naast een net voorkomen helpt een representatieve auto hier natuurlijk bij. Maar dit is voor een beginnende ondernemer vaak nog moeilijk. Als je toch een geschikte auto wilt, zonder deze zak geld, kan een leaseauto de uitkomst bieden. Maar welk leasecontract kies je dan? We zullen je de verschillen tussen een financial lease en een operational lease uitleggen, zodat jij kan kiezen welke vorm het beste bij je past!

Financial lease

Om te beginnen zullen we je uitleggen wat een financial lease is. Eigenlijk verklapt de naam als een hoop. De lease verstrekker is bereid jou het geld te lenen onder het afgesproken contract. Je betaald dus maandelijks een bedrag om de lening af te lossen. Een financial lease is voor ZZP’ers daarom erg aantrekkelijk. Dit betekent dat de auto gelijk al van jou is en na het leasecontract dus ook van jou blijft. Dit betekent tegelijk ook dat alle kosten die het hebben van een auto ook voor je eigen rekening zijn. Als je goed voor je auto zorg betaal je wel alleen voor wat je gebruikt. Dit is bij een reguliere lease niet het geval, want deze kosten zitten al in het leasebedrag.

Operational lease

Een operational lease daarentegen biedt precies de voordelen die de financial lease mist. Bij deze leasevorm betaal je een vast bedrag per maand en voor de rest hoef je nergens over na te denken. Er gelden natuurlijk wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen, zoals een maximum te rijden kilometers. Maar buiten dit of je je geen onkosten te betalen en kom je hierdoor nooit voor verrassingen te staan. De nadelen van een operational lease zijn dan weer dat de auto niet van jou is. De eventuele restwaarde die de auto heeft is niet voor jou, want na het leasecontract dien je hem gewoon weer in te leveren.