Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Je hebt je rijbewijs gehaald! Je kunt dus nu een tweedehands auto kopen. Leuk, maar waarop moet je letten als je een tweedehands auto gaat kopen? Je wilt natuurlijk niet een auto kopen waar direct allerlei onderhoud aan gedaan moet worden. Je moet dus niet direct bij de eerste de beste autodealer of particulier een auto kopen, maar ook goed erover nadenken wat je eigenlijk precies wilt.

Begin daarom allereerst met wat voor soort auto je wilt kopen. Hierbij kun je denken aan welk merk en model je wilt, maar ook aan de uitvoering en opties. Heb je nagedacht wat je jaarlijks wilt betalen aan onderhoud en brandstofverbruik? Deze kosten moet je natuurlijk ook overwegen. Bij kosten kun je tevens denken aan de wegenbelasting. Hoeveel wil je nou eigenlijk maximaal aan je auto kwijt?

Als je op bovenstaande vragen een antwoord hebt, dan kun je verder gaan kijken. Je kunt gaan kijken naar waar de auto te koop is. Je kunt bij een particulier een auto kopen, maar ook bij een dealer. Als de dealer bij de BOVAG is aangesloten, heb je vaak meer zekerheden. Als de dealer namelijk bij de BOVAG is aangesloten, dan kun je de verborgen gebreken makkelijker bij de dealer verhalen. Als een bedrijf niet is aangesloten of je koopt de auto bij een particulier, dan wordt het moeilijker om de schade te verhalen.

Als je een particulier of dealer hebt gevonden die jouw tweedehands auto verkoopt is het tijd om een proefrit te maken. Het is handig om hiervoor werkelijk de tijd te nemen. Zo is het slim om de auto niet alleen in de stad uit te proberen, maar ook op de snelweg. Zo weet je hoe de auto op verschillende wegen rijdt. Daarnaast geeft het je ook de tijd om alle bedieningen en andere mogelijkheden uit te proberen. Als je dan tijdens de proefrit ook even aan de zijkant parkeert, dan kun je goed de auto controleren. Bij terugkomst kun je de verkoper vragen welke gebreken de auto heeft. De verkoper is namelijk verplicht deze te vermelden.

Heb je het kenteken van de auto? Je kunt dan eenvoudig het kenteken nakijken kenteken nakijken. Dan kan je inzicht krijgen in alle informatie van de RDW. Je controleert dan snel en eenvoudig onder andere de schadehistorie, kilometerstanden en het aantal eigenaren. Zo heb je meer informatie over de auto – die je tijdens de proefrit niet heb gekregen – en verklein je dus de kans op een miskoop. Wil je nog een extra zekerheid? Dan kun je nog een aankoopkeuring laten uitvoeren bij een onafhankelijke partij.

Heb je bovenstaande stappen uitgevoerd? Dan beginnen de onderhandelingen over de prijs, de leveringsvoorwaarden en de garantie. Je kunt namelijk altijd bij een tweedehands auto over de prijs onderhandelen! Het is belangrijk om te weten dat je niet de leveringsvoorwaarden en de garantie vergeet. Zodra eenmaal de koop is afgesloten, kun je hier niet meer op terugkomen. Zodra ook deze punten akkoord zijn, is het wachten op de levering van je nieuwe tweedehands auto. Veel rijplezier!