Hebben rijexamens in Nederland straks ook verplicht een EHBO cursus?

Rijexamen, EHBO-cursus
Rij-examen met EHBO

Hebben rijexamens in Nederland straks ook verplicht een EHBO-cursus?

Vanaf 1 november is het in België verplicht om een EHBO-opleiding wanneer men opgaat voor het rijbewijs.  Al in augustus keurde de Brusselse regering een hervorming van de rijopleiding goed, niet veel later volgde het plan waarmee het examen in de praktijk gebracht gaat worden. Moeten wij als Nederland hier ook een voorbeeld aan nemen?

Wie in België een praktisch rijexamen willen afleggen, zal nu eerst een EHBO-test moeten afleggen Het Rode Kruis biedt in Belgie 20.000 gratis opleidingen aan. Bij deze EHBO cursussen leren de cursisten de basistechnieken van een hartmassage geven en hoe je bloedingen stelpt, maar ook hoe je correct met hulpdiensten omgaat. Beginnende bestuurders krijgen na het behalen van het praktijkexamen en de EHBO na negen maanden een terugkom voorgeschoteld.  Op deze manier blijft de kennis op peil. De verplichting geldt nu alleen nog voor Brussel, wanneer een uitbreiding naar de rest van Vlaanderen zal volgen is nog niet duidelijk.

Hoe staat het met de cursussen in Nederland?

Uit een onderzoek is gebleken dat maarliefst 40% van de Nederlanders voor een verplichte invoering van de EHBO cursus  zou zijn in Nederland. Het zou net zo gewoon moeten worden als in Noorwegen waar 95% in het bezit is van een EHBO-certificaat. In Nederland halen we nu net de nog niet eens de 10%. Afgelopen jaar is er door de hartstichting al extra aandacht voor gevraagd.
Tijdens die collecteweek werd er aandacht gevraagd voor meer AED’s, op de website boden ze zelf een handige tool aan om de controleren of er AED apperaten in jouw buurt zijn.  Dit is natuurlijk al een begin. Het mooie aan de defibrillator is het zelf de aanwijzingen geeft wat te doen bij een hartstilstand. Hier kunnen al veel levens mee gered worden maar EHBO is veel meer als het bedienen van een AED. Het halen van een EHBO diploma is heel makkelijk, je kunt bijvoorbeeld via EHBO-cursus.nl een Diploma Eerste hulp aanvragen. Als extra motivatie kunnen we melden dat de kosten door verzekeraars vanuit een aanvullende verzekering vergoed vaak worden.