Rijden met een caravan

Wanneer je op vakantie wilt met een caravan is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken of je dit wettelijk mag doen. Er zijn namelijk verschillende rijbewijs categorieën die nodig zijn bij caravans met een bepaald gewicht. Zo is het zeker aan te raden om je goed te verdiepen in de wet- en regelgeving voordat je op vakantie wilt gaan met een caravan of aanhanger.

Inhoud

Rijbewijs categorieën

Er zijn dus verschillende rijbewijs categorieën. Voordat je met een caravan of aanhanger wilt rijden is het verstandig om je te verdiepen in de regelgeving. Je mag niet zomaar met iedere aanhanger op weg gaan.

Allereerst is er de bekendste rijbewijs categorie, namelijk rijbewijs B. Hiermee mag je in een auto rijden met een aanhanger tot 750 kilogram. Daarnaast is er rijbewijs B+. Met deze categorie mag je al wat meer en mag je met iedere type aanhanger rijden als het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet meer dan 4.250 kilogram is. Tot slot is er nog rijbewijs BE. Met een rijbewijs BE mag je met een aanhanger rijden tot maximaal 3.500 kilogram.

Trainingen

Naast het behalen van een rijbewijs is het tevens mogelijk om een training te volgen om gewend te raken aan het rijden met een aanhanger. Hierbij haal je geen rijbewijs maar leer je wel de bijzondere verrichtingen die bij het rijden met een aanhanger horen, zodat je vertrouwd de weg op gaat. De trainingen voor aanhanger rijden, zijn goed betaalbaar wanneer je je verdiept in de verschillende aanbieders.

Bereid je goed voor

Het is belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan met een caravan of aanhanger. Allereerst is het dus belangrijk om vertrouwd te raken met het rijden met de aanhanger. Dit kun je dus doen door een training te volgen of een speciaal rijbewijs te halen. Tevens is het belangrijk om de aanhanger of caravan goed te wegen voordat je de weg op gaat. Zeker met caravans is het belangrijk om het gewicht goed te achterhalen. Het leeggewicht is namelijk zonder koelkast, reservewiel, opstapje, krik en andere extra opties die mogelijk in de caravan zijn gezet. De enige manier om zeker te weten wat het gewicht van de caravan is, is om het zelf te wegen. Dit kan met speciale weegschalen die zijn gemaakt om voertuigen te wegen.

Tevens is het belangrijk om een trekhaak te kopen die op jouw auto past. Daarnaast is het zeer aan te raden om de maximale kogeldruk van de trekhaak te achterhalen. Als de kogeldruk te hoog wordt, kan dit schade brengen aan de auto. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Lees je dus goed in voordat je met een aanhanger of caravan op pad gaat. Dit voorkomt een hoop complicaties waar je tegenaan kunt lopen als je onderweg bent.