Tips voor het slagen voor je theorie-examen

Geslaagd!

Een goede voorbereiding op het afleggen van een theorie-examen maakt de kans om te slagen groter. Je wilt toch het liefst in één keer voor je theorie slagen om daarna in de auto het praktijkexamen af te leggen. Om je goed voor te bereiden op het examen komen onderstaande tips uitstekend van pas.

  1. Inhoud

    Leren en oefenen

Het is belangrijk om ruim voor de examendatum al te beginnen met het leren van de theorie. Maak vooraf een planning om gespreid te leren, zodat je niet in de week voor je examen alle kennis nog tot je moet nemen. Heb je voldoende geleerd dan is je theorie examen oefenen ideaal om je kennis op de proef te stellen. De kans op succes is het grootst als je het leren en oefenen combineert. Blijkt uit het oefenen met de examens dat je de theorie nog niet goed beheerst dan is er nog extra werk aan de winkel. De theorie is natuurlijk te vinden in theorieboeken, maar het is ook mogelijk om online te studeren.

  1. Leer de vraagstellingen te begrijpen

Tijdens het examen krijg je verschillende soorten vragen voorgeschoteld. Daarom is het belangrijk om te weten wat je mag verwachten. Zo zijn er invulvragen, waarbij je bijvoorbeeld het goede getal in moet voeren. Of zogenoemde sleepvragen, waarbij je jouw keuze uit verschillende opties naar een plek in een afbeelding sleept. Er zijn tijdens het theorie-examen ook meerkeuzevragen net als ja/nee vragen. Een hotspotvraag is een ander type vraag, waarbij je de juiste afbeelding uit meerdere opties dient te kiezen.

  1. Oefen onderweg

Elke keer als je onderweg bent en je deelneemt aan het verkeer, is het mogelijk om in de praktijk te oefenen. Bijvoorbeeld door op alle verkeersborden te letten en te kijken of je de betekenis ervan kent. Weet je niet wat een verkeersbord betekent dan zoek je dat later op als je weer thuis bent. Zo is het ook mogelijk om onderweg te oefenen door verkeerssituaties te bekijken en bijvoorbeeld te bepalen wie er voorrang heeft.

  1. Leer van gemaakte fouten

Tijdens het hele proces van voorbereiding op je theorie-examen is het van belang om te leren van gemaakte fouten. Bij het oefenen van de examenvragen heb je vast een aantal fouten. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan welke kennis ontbreekt. Leer van deze fout door te kijken wat het goede antwoord is, zodat je de fout de volgende keer niet maakt.