Basisbescherming voor de beginnende motorrijder

Caferacer

Voor het veilig motorrijden begint dit uiteraard altijd met het controleren van je motor of deze nog in goede staat is. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om jezelf in bescherming te nemen tegen eventuele ongevallen. Hiervoor is het belangrijk de juiste kleding te hebben. Goede motorkleding is ook een behoorlijke investering, dus je kan beter iets minder geld uitgeven aan de motor en meer aan je uitrusting

Inhoud

Goede helm kopen

In Europa zijn bepaalde normen vastgesteld met betrekking tot de motorhelmen. Het belangrijkste blijft echter dat de motorhelm goed op je hoofd past. Een goede helm zal nergens klemmen en ook niet teveel bewegen op het moment dat je jouw hoofd beweegt. Bij een motorhelm wordt er over het algemeen onderscheid gemaakt tussen drie typen motorhelmen. De jethelm, integraalhelm en systeemhelm. De jethelm heeft geen kinbescherming en is erg fijn om met te rijden in de stad, terwijl de integraalhelm uit een geheel bestaat en je gehele hoofd beschermd. Wil je de combinatie van deze twee? Dan kun je het beste een systeemhelm kopen. Deze heeft een klikbaar kinstuk, waardoor het mogelijk is om van beide voordelen gebruik te maken. 

Handschoenen 

Net zoals bij de motorhelm gaat het ook hier voornamelijk om de pasvorm. De handschoen moet gewoon goed zitten omdat je met de handen toch de belangrijkste handeling tijdens het motorrijden uitvoert. Normaal gesproken wordt er gekozen voor zowel winterhandschoenen als zomerhandschoenen. 

Laarzen 

Men vergeet vaak dat bij een val met de motor je onderbeen het eerste is wat in aanraking komt met de grond. Om je onderbeen te beschermen is het dus belangrijk om goede motorlaarzen te dragen. Hierdoor moet de laars dus ook stevig rondom de enkel van de bestuurder zitten zodat deze voldoende wordt beschermd. 

Motorpak 

Het beschermen van je lichaam is een must, daarom moet je ook altijd een motorpak dragen tijdens het rijden. Soms wordt voor korte afstanden gekozen voor een stevig jack en lange broek, maar uiteindelijk kun je altijd beter een motorpak dragen. De beste bescherming wordt geboden door leren pakken, deze zijn helaas niet waterdicht dus dan wordt er vaak gekozen voor kunststof pakken met kevlar stukken erin. Mocht er dan iets gebeuren ben je in ieder geval beschermd tegen de grootste schaafwonden.