Tips voor het rijden met een aanhangwagen

rijden met aanhangwagen

Je kunt niet altijd alle spullen vervoeren met de auto. Denk bijvoorbeeld bij het klussen of verhuizen. De kans is al groot dat het materiaal of meubel niet in de auto past. Een goede oplossing hiervoor is het gebruiken van een aanhanger. Rijden met een aanhanger is echter net iets anders dan zonder aanhanger. Het is daarom belangrijk om goed op te letten bij het rijden met een aanhanger. Hier zul je een aantal tips vinden die kunnen helpen bij het rijden met een aanhanger.

Tip: zoek jij nog een nieuwe aanhanger? De aanhangwagens op Hapert.com zijn van absolute topkwaliteit en zijn uiterst betrouwbaar.

Inhoud

Het juiste rijbewijs

Het is ten eerste belangrijk om te kijken of je een aanvullende rijbewijs nodig hebt voor het gebruiken van een aanhangwagen. In Nederland heb je in ieder geval rijbewijs B nodig om een aanhanger te gebruiken. Hier zit dan wel een limiet aan. Met rijbewijs B mag je maximaal 750 kilo trekken met de aanhanger. Met rijbewijs B+ mag er in totaal 4250 kilo gedragen worden. Dit maximale gewicht is het totale gewicht van de auto zelf en de aanhanger. Met rijbewijs BE mag er maximaal 3500 kilo getrokken worden met de aanhanger.

Rustig rijden

Het is belangrijk om rustig te gaan rijden. Met een auto zelf is het al belangrijk om niet te hard te gaan rijden. Met een aanhanger is het nog belangrijker om niet te hard te gaan rijden. Met een aanhanger zul je namelijk meer slingeren op hogere snelheden. Hierdoor raak je makkelijker de controle kwijt over het stuur. Wanneer je minder dan 3500 kilo trekt met de aanhanger, mag je op de snelweg maximaal 90 kilometer per uur gaan rijden. Bij een gewicht meer dan 3500 is de maximale snelheid 80 kilometer per uur. Veel ongelukken met aanhangers op de snelweg komen doordat er te snel wordt gereden. Het wordt daarom sterk afgeraden om boven de snelheidslimiet te gaan rijden.

Aanhanger inspecteren

Het is belangrijk dat de aanhanger in een goede conditie wordt gebruikt. Zo voorkom je dat de aanhanger gaat slingeren tijdens het rijden. Voor de rit is het belangrijk om te houden aan de maximale toegestane belading. Zorg er daarbij voor dat het gewicht goed is verdeeld over de hele aanhanger. Let erop dat de aanhanger de juiste bandenspanning heeft. Ten slotte moet je tijdens het rijden natuurlijk aan de regels houden. De regels zorgen ervoor dat de kans op ongelukken wordt verminderd.