Voor- & nadelen van all season banden

All season autobanden

Wanneer je regelmatig onderweg bent, is het je misschien wel opgevallen hoeveel auto’s er in Nederland rondrijden. In 2018 telde Nederland maar liefst 8,4 miljoen personenauto’s op de weg. Dat is 2% meer auto’s dan het jaar ervoor. Hierbij beschikken steeds meer auto’s over all season banden. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van dergelijke banden? Zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor all season banden? In dit artikel lees je meer over deze autobanden en waarom je er wel of niet voor zou kunnen kiezen.

Inhoud

Wat zijn all season banden?

Zoals de naam het al een beetje weggeeft, zijn all season banden autobanden die je het hele jaar kunt gebruiken. Ze worden ook wel vierseizoenenbanden of all weather banden genoemd bij diverse aanbieders. Deze banden zijn zo gemaakt dat je in het koude seizoen niet meer je zomerbanden hoeft te vervangen voor een paar winterbanden. Het materiaal is namelijk een goede tussenweg tussen het materiaal waar zomerbanden en waar winterbanden van gemaakt zijn. Dat betekent dat de band in de zomer hard blijft en bij winterse temperaturen juist iets zachter is.

Voordelen van all season banden

Het grootste voordeel van all season banden is dat je niet meer twee keer per jaar je banden hoeft te verwisselen. Soms gaat de tijd zo snel dat je het gevoel hebt dat je net je winterbanden hebt vervangen voor zomerbanden en het alweer tijd is om de winterbanden erop te zetten. Het scheelt dus behoorlijk wat tijd, energie en stress wanneer je all season banden koopt en die erop laat zetten. Ook scheelt het zo’n 80 tot 100 euro per keer wanneer je dit bij een bedrijf laat doen. Een ander voordeel is dat all season banden perfect zijn voor het klimaat in Nederland. Écht strenge winters met heel veel sneeuw kennen we hier niet, waardoor je voldoende grip hebt met all season banden. Omdat het in Nederland niet verplicht is om winterbanden te hebben in de winter ben je met all season banden dus beter uit dan met standaard zomerbanden. Zomerbanden in de Nederlandse winter zijn net iets minder veilig dan een paar kwalitatieve all weather banden.

Nadelen all season banden

Hoewel het op deze manier net lijkt of er alleen maar voordelen te vinden zijn aan de all season band, omdat het echt the best of both worlds lijkt te hebben, zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. Mocht er in Nederland onverwachts toch een strenge winter met een dik pak sneeuw verwacht worden, dan ben je met all season banden iets minder veilig af dan wanneer je winterbanden hebt. Omdat winterbanden écht gemaakt zijn voor de winter hebben ze net wat meer grip dan een vierseizoenenband. Dat betekent dus ook dat wanneer je ieder jaar met de auto op wintersport gaat je wel echt winterbanden nodig hebt. Wat ook goed is om te weten is dat een all weather band anders reageert op juist hele zomerse omstandigheden in vergelijking met een zomerband. Bij warm weer heeft zo’n band een langere remweg van maar liefst 1,5 keer zo lang. Daarnaast moet je je rijstijl een beetje aanpassen omdat een vierseizoenenband anders reageert op bewegingen met je stuur.

Kortom: er zijn zeker een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor all season banden. Voor de Nederlanders die voornamelijk in Nederland rijden en de auto in verhouding niet heel vaak gebruiken zijn all weather banden zeker een goedkope en gemakkelijke uitkomst.